Znanstvena istraživanja

znanstvena istraživanjaU vezi transcendentalne meditacije napravljeno je preko 600 znanstvenih istraživanja, na više od 200 vodećih svjetskih znanstveno-istraživačkih centara i sveučilištima uključujući one najveće i najeminentnije (kao npr. Boston, Harvard, Yale, Oxford, Cambridge itd.), u preko 33 zemlje u svijetu koje objektivno pokazuju dobrobiti koje ova tehnika relakasacije pruža na sve vidove života i življenja, kao što su: mentalni potencijal, zdravlje, međuljudski odnosi i utjecaj praktikanata tehnike TM na stvaranje svjetskog mira.

Efektivno liječenje visokog krvnog tlaka

tlak dijagram

Randomizirani kontrolirani pokusi izvjestili su da je tehnika transcendentalne meditacije:

u smanjivanju blage hipertenzije jednako djelotvorna kao i antihipertenzivni lijekovi;

  • u smanjivanju blage hipertenzije jednako djelotvorna kao i antihipertenzivni lijekovi;
  • djelotvornija u smanjivanju povišenog krvnog tlaka od progresivne mišićne relaksacije koju je prakticirala kontrolna skupina;
  • Izuzetno djelotvorna u smanjivanju krvnog tlaka u osoba s visokim razinama stresa i višestrukim rizičnim čimbenicima za hipertenziju.

U toj prospektivnoj, randomiziranoj studiji, tijekom 3 mjeseca osobe koje su prakticirale programtranscendentalne meditacije pokazale su veće smanjenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka u odnosu na kontrolnu tehniku i skupinu.

Izvor: Hypertension 1995; 26: 820-827. Također vidi: Hypertension 1996; 28: 228-237.

Povećana dugovječnostdugovjećnost

Studija praćenja skupine starijih osoba (prosječne starosti 80,7 godina), nasumce raspoređenih za program transcendentalne meditacije ili u tri kontrolne skupine, pokazala je da su praktikanti programa transcendentalne meditacije postigli povećanje dugovječnosti za 40% više nego kontrolne skupine.

Izvor: Circulation 1996; 93: 19. Također vidi: Journal of Personality and Social Psychology 1989; 57: 950-964.

 

 

Oporavak od stresnih poremećaja

Statistička meta-analiza svih raspoloživih studija (146 nezavisnih rezultata), provedena na sveučilištu Standford, pokazala je da je program transcendentalne meditacije, u odnosu na smanjenje anksioznosti kao karakstresni poremećajiterne osobine, bio znatno djelotvorniji nego druge tehnike.

Izvor: Journal of Clinical Psychology 1989; 45: 957-974.

Pacijenti (vijetnamski veterani) koji su patili od posttraumatskog stres-poremećaja (PTSP) i tražil
i tretman u okviru rehabilitacijskog programa bili su nasumce uključeni ili u program transcendentalne meditacije ili u psihoterapiju. Pacijenti koji su naučili tehniku transcendentalne meditacije značajno su napredovali u 8 psiholoških i socioloških parametara (smanjeni problemi s alkoholom, smanjena osjećajna tupost, smanjena nesanica, smanjena anksioznost, smanjen postvijetnamski stres-poremecaj, smanjeni obiteljski problemi, smanjena depresija i povećana zaposlenost), dok polaznici psihoterapije nisu. Pacijenti koji su vježbali tehniku TM također su pokazali brži psihološki oporavak od stresnih stimulansa u terminima ustaljenosti odgovora otpora kože.

Izvor: Journal of Counseling and Development 1985; 64: 212-215

Naučite tehniku transcendentalne meditacije i poboljšajte svoj život!

 

manje stresa